Er man sportsudøver kan man ikke komme udenom skader. Det kan variere fra noget så harmløst som en belastningsskade til noget så alvorligt som en brækket knogle. Uanset hvad er er årsagen til skaden og hvilken skade det er så er det vitalt for helingen at genoptræningen startes så hurtigt som muligt.
Hvorfor er genoptræning så vigtigt for helingen?
Tidligere var et af de anbefalede råd at man skulle holde sig i ro efter en skade. Fuldkommen ro. Argumentet var at så fik den beskadigede kropsdel mulighed for at i og mag at komme sig og restituere. Desværre har moderne forskning vist at denne tilgang er forkert. For at kroppen heler bedst muligt så krævedes det at kroppen er i gang og i bevægelse. Den bevægelse i kroppen betyder at det beskadiger området hurtigere får adgang til næring fra kroppen og dermed kommer sig hurtigere. Et godt eksempel er ved eksempelvis et femur brud. Tidligere havde man gips på og var sengeliggende i flere uger førend man blev hevet ud af hospitalssengen. I dag skal man forsøge at delvis støtte på det brækkede ben allerede dagen efter man evt. er blevet opereret. Hvorfor? Fordi aktiv heling og genoptræning virker bedst.
Skal man træne igennem i forbindelse med genoptræning?
Mange kan så efter ovenstående logik være af den overbevisning at man så bør se bort fra skaden og dermed træne igen. Sådan forholder virkeligheden sig desværre ikke. Selvom skader heler bedst ved at være i gang så må man absolut ikke overbelaste dem. Typisk hedder det sig at man må træne til smertegrænsen. Her er det vigtigt ikke at overskride den selvom det kan være kan være fristende, specielt hvis man er idrætsudøver og vant til at køre ud over kroppens vante grænser.
Gode råd i forbindelse med genoptræning
Står du overfor et genoptræningsforløb er det vigtigt du betragter det som et maraton. Det vil sige det er et langt forløb hvor beslutninger du træffer tidligt i løbet kan have negative påvirkninger senere i løbet, eksempelvis hvis du starte med at træne for hårdt så vil du nedsætte helingen og dermed forlænge skadesperioden. Så start forsigtigt ud og lær din krop at kende på ny. Du skal acceptere at kroppen er på det stadie den er og træne ud fra det og ikke dit tidligere niveau.
Er der genveje i forbindelse med genoptræning?
Ja , ikke at prøve at tage genveje. Lader du helingen tage den tid, som den tager og har du tålmodighed, træner i det tempo kroppen kan holde til og samtidig lytter til kroppens smertesignaler, så vil du komme hurtigst muligt over skaden. Prøver du derimod at overtræne, tage smutveje eller på anden måde forkorte helingsperioden vil du opleve at skaden vil vare ved, måske ikke med samme irritationsgrad men den vil være der i en betragtelig længere periode. Så giv kroppen den tid den skal bruge, søg professionel hjælp og rådgivning og sørg for at kroppen er i gang, sådan kommer du dig hurtigst muligt over en skade.